Az emberek sokféle egészségügyi problémától szenvednek, némelyek kevésbé súlyosak, mások súlyosabbak. A férfiakat bizonyosan nagyon nyomasztják az időskori problémák, amelyek gyakran erekciós problémákkal társulnak. Ez a probléma a mai világban egyre gyakoribb. Ha szeretne erről bővebben tájékozódni, a következő cikkel szívesen segítünk.

Mi az az erekció és milyen fajtái vannak?

Bevezetésként meg kell határozni a kifejezést, amely a cikk tárgyát képezi. Az erekció vagy a pénisz merevedése egy folyamat, amelyet idegek és hormonok irányítanak. A merevedés közben fokozódik a pénisz vérellátása, ezáltal a péniszben található szivacsos testek, vérrel telnek. Laikusan fogalmazva a péniszben összegyűlő vér okozza a nagyobbodást és a keményedést. Ezzel egy időben a húgycső is megnagyobbodik, s ezáltal lehetővé van téve a spermák gyorsabb távozása.

Sok ember nem is sejti, hogy 3 féle erekció létezik:

 • Reflex-erekció, amelyet a nemi szerv stimulációja vált ki;
 • pszichogén erekció, amelyet a képzeletünk, hallás, szaglás vagy vizuális inger vált ki;
 • éjjeli erekció, amely tudat alatt és alvás közben alakul ki.

Problémák a gyenge erekcióval

A statisztikáknak valószínűleg nem fog örülni, mivel a mai világban szinte a 40 éves férfiak fele küzd erekciós problémákkal.

Arra, hogy az erekció kialakuljon, szükséges az ideg, ér és hormonális tényezők együttműködése – és amennyiben ez megbomlik – erekciós problémák alakulnak ki. A leggyakoribb kockázati tényezők, amelyek ilyen rendellenességet váltanak ki, a következők:

 • Egészségügyi problémák (túlsúlyosság, cukorbetegség, sérült állapot, magas vérnyomás stb.);
 • pszichikai problémák és stressz;
 • némely gyógyszerek szedése (például. antidepresszánsok);
 • helytelen életvitel (nem elegendő mozgás, helytelen étkezés, vitamin és ásványi anyagok, főleg cink hiánya);
 • túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás.
 • Az erekció elérésére való képtelenségnek több oka is lehet, legyen az egészségügyi – fizikai vagy lelki probléma, minden esetben szükséges az orvos felkeresése, aki pontos diagnózist állít fel és nem csak a gyenge erekció problémáját, hanem a probléma okozóját is kezelni fogja.

Az erekciós problémák helyreállítása

A leggyakoribb merevedési zavarok közé tartozik az erektilis diszfunkció, ami azt jelenti, hogy nem vagyunk képesek megfelelő ideig megtartani a pénisz merevségét, ami a nemi kapcsolat képtelenségét idézheti elő. Ez a probléma jelentős, mivel a férfi ezáltal nem képes kielégíteni saját magát, illetve a partnerét sem, amiből súlyos kapcsolati problémák is adódhatnak.

A gyenge vagy nem megfelelő erekció közösülés közben, vagy a közösülésen kívül, hosszútávon akár a tartós impotencia állapotához, tehát a nemi életre való képtelenséghez vezethet.

Az erekciós problémák helyreállítása

Ha időben észleljük az erekciós zavarokat, több lehetőségünk van, hogyan harcoljunk ellene. Kipróbálhatja a következőket:

 • hormonpótló kezelés, amelynek a célja a vér tesztoszteron-szintjének a növelése;
 • ultrahangos kezelés, ami a legújabb terápiatípus, amely a pénisz hosszútávú és rendszeres ultrahang- kezelésnek való kitettségében rejlik, amely segíti az új erek képződését és a vérellátás fokozását is;
 • potencianövelő gyógyszerekkel, amely az erektilis diszfunkció kezelésének egyik leggyakrabban használt módja.

Természetesen a kezelés mellett szükséges az életvitel és étkezés megváltoztatása is. Ez azt jelenti, hogy szükséges kerülni a nehéz, zsíros és rántott ételeket, az alkohol túlzott mértékű fogyasztását, dohányzást, ehelyett pedig növelni kell a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztását a vitamintartalom miatt, és nem utolsó sorban szükséges a mozgásszint megnövelése is.

Gyógyszerek az erekció javítására

Legyen akár a gyógyszerek szedésének a támogatója, akár az ellenzője, ha már az embernek nincs más lehetősége, néha valóban gyógyszer után kell nyúlni. A potencianövelő gyógyszerek szedése, a legegyszerűbb módszere, ezen problémával szembeni harcnak. A gyógyszereknek több fajtája is létezik, tehát van miből válogatnia.

Ha meglátogatja az orvosát, ő valószínűleg Viagrát, vagy más vényre kapható gyógyszert ír elő. A hátrányuk a nem kívánt mellékhatásokon kívül, a magasabb ár.

A másik lehetőség a természetes étrendkiegészítők használata, amelyek támogatják a libidót és a nemi szervek izomzatát is. Ezek többnyire természetes anyagokat tartalmaznak (például: L-arginin, lizin, Maca növény kivonata, …). Ilyen étrend-kiegészítő például az Erexan, amely olyan problémáknál segít, mint a gyenge erekció, vagy a pénisz nem megfelelő merevedése.

A harmadik lehetőséget, a Viagra pótlására szolgáló – vény nélkül kapható gyógyszerek, az úgynevezett generikumok képezik, amelyek ugyanazt a hatóanyagot tartalmazzák, mint az eredeti gyógyszer, viszont nem szükséges orvosi vény a megvásárlásukhoz és sokkal olcsóbbak. Megvásárolhatja őket a gyógyszertárakban, vagy az interneten, ahol számos fontos információt is elolvashat róluk – ez viszont már egy önálló cikk tartalma lenne.

Ha már erekciós gondokkal küzd, vagy közeledik ahhoz a korhoz, amelyben már Önt is érintheti ez a probléma, tudnia kell, hogy nem Ön az egyetlen, akinek hasonló problémai vannak és nem kell tartania a családtagjai vagy az orvos előtti szégyentől és meg nem értéstől.

Úgy, mint minden probléma esetén (itt is), a legfontosabb nyíltan beszélni a partnerünkkel, ami sok esetben akár meg is oldhatja a helyzetet, ill. legalább olyan támogatást kap, amelyre épp szüksége van.